Čemaževa kremna juha s čebulo
Sestavine za 4 osebe:
250 g čebule, 4 jedilne žlice olivnega olja, 1 l ovsenega ali sojinega mleka ali nesladkanega riževega, ½ kozarca
čemaževe omake, 4 srednje velike krompirje,
jušna začimba Veganka, 4 jedilne žlice olivnega olja, poper
Priprava:
Čebulo olupimo in na drobno narežemo. V kozico damo olivno olje, na njem popražimo čebulo – do steklastega videza. Dodamo olupljen in na koščke zrezan krompir, začinimo z Veganko. Ko se krompir začne prijemati posode (to se zgodi dokaj hitro), dodamo mleko. Ko je krompir skuhan, juho pretlačimo ali zmešamo s paličnim mešalnikom. Začinimo s poprom (po želji), dodamo še čemaževo omako. Vse dobro premešamo. Serviramo vročo - samostojno ali npr. z okusnimi kruhovimi kockami.
Varianta:
V sezoni čemaža lahko damo drobno zrezane čemaževe liste že v juho in na ta račun zmanjšamo količino čemaževe omake. Ko jo serviramo, jo potresemo z drobno zrezanimi čemaževimi listi (izven sezone jih lahko zamenjamo z drobno zrezanim drobnjakom ali peteršiljem) in tako pripravimo tudi pašo za oči.