Recepti

Vegepleskavica z gobami in pisano zelenjavo

Vegepleskavica z gobami

1 vrečko Vegepleskavice zmešate z 1,5 dl vode, dobro premešate in pustite stati 5 - 10 min. Nato oblikujete tanke pleskavice – približno 7 mm – take so prijetno hrustljave. Na hitro jih popečete po obeh straneh, da zarumenijo.

Za prilogo zrežete čebulo, bučke in paprike. Na olivnem olju na pol popečete paprike, dodate čebulo in mešate toliko časa, da čebula zarumeni. V ponev stresete še narezane šampinjone, šitake, ali ostrigarje in mešate še dobrih 5 min. Ko so gobe primerno mehke, odstavite z ognja in potresete z jušno začimbo Veganko. Tako boste solili in hkrati dodali približno 10 vrst drobno mlete zelenjave. Zato bo okus pridobil na bogastvu in globini.

Na tem krožniku smo tu zaključili. Za bolj smetanast in božajoč okus pa dodajte še žlico iBi-neze in/ali iBi-pura. S šopkom zrezanega peteršilja boste dodali še svežino svežih začimb, obilico vitamina C in železa.

 

Vegepleskavice kot podloga za posebne kanapeje

Pleskavica kot podloga za kanapeje

Vrečko Vegepleskavica zmešate z 1,5 dl vode in pustite
5 – 10 min.

Oblikujete pleskavice, debele dober centimeter, s
premerom približno 4 cm. Nato jih spečete na vročem olju.

Za kremast nadev pripravite namaz iz sončničnih semen. Najhitreje bo (pa tudi božansko okusno), če boste vzeli katerega od iBi namazov. Vsi so na osnovi sončnic. Na tej sliki je bil uporabljen zeliščni iBi. Če na omako položite še kapro, olivo ali polovičko mini paradižnika, boste na krožnik pričarali igrive barvne nianse.


Pomladanska solata s čemažem

Pomladanska solata s čemažem

Sestavine
Listnata solata ali radič po vaši izbiri, prgišče svežih čemaževih listov

Solatni preliv: ¾ kozarca ibineze, 1 čž gorčice, 4 jž olivnega olja, 2 jč jabolčnega balzamičnega kisa, približno 2 čž sipne jušne začimbe Veganka, 70 – 90 ml vode

Priprava:
Solato ali radič operemo, narežemo na primerne koščke in dobro odcedimo. Prgišče čemaža na drobno narežemo in vmešamo med solato. 

Za garniranje prihranimo nekaj čemaževih listov, ki jih po dolgem narežemo na tanke rezine.

Solatni preliv z iBi-nezo: iBi-nezo, gorčico, olivno olje, jabolčni balzamični kis, jušno začimbo Veganka damo v solatno skledo in vse skupaj dobro premešamo z metlico za sneg. Nato vmešamo še vodo.

V tako pripravljen solatni preliv stresemo solato s čemažem, premešamo in garniramo z dekorativno narezanimi čemaževimi listi. Po želji lahko dodamo tudi tanko narezane jabolčne rezine.


Krompirjev narastek z iBi-jem in pestom


Sestavine za 2 osebi:Krompirjev narastek z iBi-jem in pestom
6 srednje velikih krompirjev, 1 kozarček iBi pur, 4 čajne žlice bazilikinega pesta , jušna začimba Veganka, 1 pest sončničnih semen, svež peteršilj

Priprava:
Priprava omake – zmešamo iBi pur, pesto in vodo. Vse skupaj še začinimo z Veganko. Nato ¾ te omake stresemo v posodo za peko narastkov (za 2 osebi).

Skuhan krompir olupimo in narežemo na rezine. Te zložimo na omako, ki smo jo prej stresli v posodo. Plast krompirja nato polijemo s preostalo (¼) omako. Pri tem pazimo, da omaka ne prekrije vsega krompirja. Postavimo v na 180°C ogreto pečico (če imamo možnost, pečemo z ventilacijo). Pečemo približno 20 min.

Medtem v manjši ponvi spražimo (bolje premalo kot preveč) sončnična semena – na ne premočnem ognju, stalno mešamo. Ko posodo že odstavimo z ognja, semena začinimo z Veganko in še enkrat dobro premešamo. Nato jih potresemo po že pečenem narastku. Garniramo s peteršiljem.


Čemaževa kremna juha s čebulo


Sestavine za 4 osebe:
250 g čebule, 4 jedilne žlice olivnega olja, 1 l ovsenega ali sojinega mleka ali nesladkanega riževega, ½ kozarca čemaževe omake, 4 srednje velike krompirje, jušna začimba Veganka, 4 jedilne žlice olivnega olja, poper


Priprava:
Čebulo olupimo in na drobno narežemo. V kozico damo olivno olje, na njem popražimo čebulo – do steklastega videza. Dodamo olupljen in na koščke zrezan krompir, začinimo z Veganko. Ko se krompir začne prijemati posode (to se zgodi dokaj hitro), dodamo mleko. Ko je krompir skuhan, juho pretlačimo ali zmešamo s paličnim mešalnikom. Začinimo s poprom (po želji), dodamo še čemaževo omako. Vse dobro premešamo. Serviramo vročo - samostojno ali npr. z okusnimi kruhovimi kockami.

Varianta: V sezoni čemaža lahko damo drobno zrezane čemaževe liste že v juho in na ta račun zmanjšamo količino čemaževe omake. Ko jo serviramo, jo potresemo z drobno zrezanimi čemaževimi listi (izven sezone jih lahko zamenjamo z drobno zrezanim drobnjakom ali peteršiljem) in tako pripravimo tudi pašo za oči.


Direktni kontakt

Vaš naslov