Kruh iz mlina na kamne

Pri nas še dobite moko  zmleto na kamne 
                         in iz nje spečen kruh – brez kvasa

Naši mlinarji žita meljejo s kamni. Z zrni ravnajo kot v času naših dedov. Mlin pa je največji te vrste v Evropi. Zrna se med kamni počasi in postopno zmeljejo. Pri tem se ne pregrevajo, kot se dogaja v sodobnih kovinskih mlinih. 

Zato lahko kalček pustijo v zrnih in tako je tudi v mokiŽitni kalček vsebuje številne encime in kvalitetno kalčkovo olje. Dragoceni kalček in bogati zunanji ovoji zrna pri mletju na kamne ostanejo tudi v belih mokah. 

Žita za ta kruh so zrasla na poljih miroljubne dežele. Kmetje v Miroljubnem kmetijstvu negujejo življenje – od najmanjšega prebivalca tal pa do zajcev in srn. Ne uporabljajo nobenih strupov (pesticidov, fungicidov ... ), nobenih rastlinskih hormonov (npr. sredstev za skrajševanje žitnih bilk...) in tudi ne gnoja ali gnojnice.

Tako lahko žita rastejo v sozvočju s čisto naravo in postanejo visoka, zdrava in močna. Tak je potem tudi kruh: krepčilen, odličnega okusa in pri tem še nenavadno dolgo obstojen.

Žita, ki so zrasla v harmoniji s čisto naravo, dajo vsakič drugačna zrna – odvisno od polja in vremena. Kot vse v naravi, se tudi ona spreminjajo. Tako se naši peki vedno znova prilagodijo aktualnemu "letniku" moke – z vsemi pravili pekovseke umetnosti.

 

Zakaj je kruh iz naravno kislega testa lažje prebavljiv? 

Naravno kislo testo iz naše pekarne pustijo zoreti 20 ur. Zakaj?

V tem procesu zorenja naravno kislega testa postanejo minerali kot so npr. cink, kalcij in magnezij optimalno dostopni našemu organizmu. Za proces zorenja naravno kislega testa so posebej pomembni lastni encimi žita, ki se nahajajo predvsem v kalčku.  V testu spodbudijo procese, ki spremenijo določene kemijske vezi. Tako "osvobodijo" posamezne sestavine. 

Poleg optimalne dostopnosti posameznih rudnin se v 20 urah zorenja razvije tudi čudovita aroma. O njej očarani govorijo mnogi naši kupci: "Diši kot nekoč," in: "To je najboljši kruh na svetu."

Hočem si ogledati vrste kruha brez kvasa...

Direktni kontakt

Vaš naslov